יום חמישי, 26 באפריל 2012

חמוץ אבל טעים

שאלת חקר: מה יקרה למלפפונים אם נכבוש אותם בצנצנת יחד עם החומרים הבאים: רק עם מים, רק עם מים וחומץ, רק עם מים ומלח, רק עם מים חומץ ומלח?
השערה: בצנצנת רק עם המים המלפפון יירקב, בצנצנת רק עם החומץ המלפפון ישנה את צבעו ואולי קצת יירקב, בצנצנת עם המלח יירקב ובצנצנת עם המלח והחומץ המלפפון יחמיץ (כלומר יהפוך למלפפון חמוץ).
כלים וחומרים: צנצנות עם פקק אטום, מלפפונים, חומץ, מלח גס, מים וכף.
מהלך הניסוי:
הכנו ארבע צנצנות של מלפפונים לפי ההוראות הבאות:
                     צנצנת א' – במים ומלפפון.
                     צנצנת ב' – 4 כפות חומץ, ומלפפון.
                     צנצנת ג' – 2 כפות מלח גס, ומלפפון.
                     צנצנת ד' – 4 כפות חומץ, 2 כפות מלח גס, ומלפפון.
את כל הצנצנות מלאנו במים עד הסוף וסגרנו בפקק אטום.
תוצאות:
·        בצנצנת א' המלפפון נרקב והמים לא צלולים.
·        בצנצנת ב' המלפפון שינה צבעו לצבע ירוק זית וצבע המים לא השתנה.
·        בצנצנת ג' המלפפון נראה ששינה קצת את הצבע אבל המים נראים עכורים, נראה כאילו הצנצנת עומדת להתפקע, כי יש טיפות של מים על הצנצנת ש"יצאו החוצה".
·        בצנצנת  ד' המלפפון שינה צבע לצבע ירוק זית, על המלפפון נראה שיש בועות והמים צלולים ללא עכירות.
בצילומים הבאים ניתן לראות את התוצאות מהיום הראשון ועד היום החמישי.
היום הראשון:
כל הצנצנות כפי שמתואר למעלה.
היום השני:
נראה שהמלפפונים עם החומץ מתחילים לשנות צבע.



היום השלישי:
נראה שהמלפפונים בחומץ ממשיכים לשנות את צבעם ואילו בצנצנת עם המלח נראה שהמים קצת עכורים/לבנים




היום הרביעי:
בצנצנות עם החומץ המלפפון ממשיך לשנות את צבעו, רק שבצנצנת עם החומץ והמלח יש על המלפפון בועות, המים נשארים צלולים, בצנצנת עם המלח המים נראים יותר עכורים וצבע המלפפון משתנה במעט ואילו בצנצנת עם המים המלפפון מתחיל להירקב.




הצנצנת עם המים-רואים שהמלפפון מתחיל להירקב
היום החמישי:
כמו ביום הרביעי בצנצנות עם החומץ, המים ממשיכים להיות צלולים, המלפפון שינה צבעו לירוק זית ובצנצנת שיש בה גם מלח וגם חומץ יש על המלפפון בועות, בצנצנת עם המלח המים ממשיכים להיות יותר עכורים ואפילו מתחילים לנזול טיפות החוצה מהצנצנת למרות שהיא אטומה ואילו בצנצנת עם המים המלפפון רקוב לגמרי, נחצה לשניים.
ביום החמישי גם פתחנו את הצנצנות ובדקנו את הריח והטעם של המלפפונים:
  •  בצנצנת רק עם המים היה ריח של ריקבון והמלפפון התפרק כמעט.
  •  בצנצנת עם המלח, המלפפון התחיל לשנות את צבעו, היה לו ריח של ריקבון אבל הוא נשאר שלם.
  •  בצנצנת עם החומץ היה ריח של מלפפון חמוץ אבל הוא לא היה טעים כמו מלפפון חמוץ שקונים בשימורים.
  •  בצנצנת עם המלח והחומץ היה ריח וטעם כמו של מלפפון חמוץ שאנחנו מכירים.





מסקנות: מלפפון מחמיץ יותר מהר עם חומץ, החומץ גם "שומר" על המלפפון מלהרקיב. למרות שהוספנו מלח לחומץ המים נשארו צלולים ולא השתנה צבעם כפי שהשתנה בצנצנת עם המלח בלבד. יכול להיות שהשילוב של החומץ עם המלח מנע את התהליך של עכירות המים. תוספת המלח לחומץ גורמת למלפפון החמוץ להיות טעים יותר.
המלצות לעתיד: בכדי להחמיץ מלפפון עדיף להשתמש גם בחומץ וגם במלח.


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה